Shigella og Escherichia: Magekompiser (og bråkmakere)

bacteria

Langt inne i tarmen din finner du to leietakere: bakteriene Shigella og Escherichia. Forestill deg dem som små romkamerater med et komplekst forhold. Som søsken deler de et nært genetisk slektskap, begge trenger jern og har en imponerende evne til å produsere energi.


Men deres personligheter er dramatisk forskjellige. Escherichia, den tilsynelatende ansvarlige romkameraten, oppfører seg som regel bra, og hjelper til og med med fordøyelsen av måltidene dine. Men Shigella? Tenk på den som det rampete søskenet som arrangerer ville fester, og etterlater seg betennelse og magesmerter. Denne oppførselen har blitt koblet til tilstander som Crohns sykdom.


Kosthold blir en viktig faktor når det kommer til Shigella og Escherichia.


Fete matvarer og et vestlig kosthold fremstår som en invitasjon for Escherichia til å bli lenger enn ønsket. Disse kulinariske utskeielsene driver veksten dens, og kan potensielt føre til en ubalanse i tarmens delikate økosystem.

Men det finnes en måte å fikse dette på - en spesifikk stamme av Escherichia kalt E. nissle. I motsetning til sin kaotiske fetter, fungerer E. nissle som en probiotisk superhelt. Den bekjemper dårlige bakterier og gjenoppretter orden, og gir lindring fra forstoppelse og andre tarmrelaterte problemer. Tenk på den som den "gode bakterien," den ansvarlige romkameraten som opprettholder en sunn balanse i tarmen din.


Disse bakteriene kan til og med være nøkkelen til fremtidige behandlinger. Forskning antyder en sammenheng mellom tarmbakterier og et overraskende spekter av problemer, fra allergier til mental helse.


Så neste gang du hører om tarmbakterier, husk Shigella og Escherichia. De minner oss om at selv de minste aktørene i kroppene våre kan ha en dyp innvirkning på vår generelle helse.

Ansvarsbegrensning:

Selvdiagnostisering og behandling anbefales ikke. Det er viktig å konsultere helsepersonell ved eventuelle tarmrelaterte bekymringer.


Denne artikkelen er kun ment til informasjonsformål og bør ikke oppfattes som medisinsk informasjon eller instruksjoner. Hvis du har noen helseproblemer, anbefaler vi at du kontakter en lege eller annet helsepersonell.